NL +31(0) 294 48 42 44 - BE +32 (0) 50 61 10 41 info@oralcomp.com

Doel preventie

Ik heb eigenlijk geen bijzondere mond- of tandproblemen.

Waarom zou ik me dan zorgen moeten maken over de gezondheid van mijn tanden en tandvlees?

Mond- en tandproblemen komen vaak voor.


Men schat dat 3 op de 4 personen op een bepaald ogenblik in hun leven lijden aan tandvleesproblemen (bloedend en pijnlijk tandvlees).

Een dagelijkse mond- en tandhygiëne helpt deze problemen te voorkomen. Als je gezonde tanden en gezond tandvlees hebt, is het belangrijk om deze goede gezondheid op lange termijn in stand te houden.

Wat zijn de oorzaken van tand- en tandvleesproblemen?

In de mond bevinden zich miljoenen bacteriën. Bij onvoldoende mondhygiëne kan tandplak zich ophopen en tandsteen vormen. Bacteriën en tandsteen kunnen ontsteking van het tandvlees (gingivitis) veroorzaken. Het tandvlees is gezwollen, rood en kan bloeden. Zonder aangepaste behandeling kan gingivitis verergeren naar parodontitis. Parodontitis is een tandvlees problematiek waarbij ook het bot rondom de tand of kies wordt aangetast. Deze aandoening is onomkeerbaar en kan leiden tot het verlies van de tanden of kiezen.

De gezondheid van je tanden en tandvlees wordt ook beïnvloed door andere factoren, zoals:

STRESS

ROKEN

SLAAPTEKORT

DIEET

TE WEINIG LICHAAMSBEWEGING

CONSUMPTIE VAN FRISDRANK, KOFFIE, THEE, ALCOHOL

BLEKEN VAN DE TANDEN

HORMONALE SCHOMMELINGEN
(zwangerschap, menopauze)

Adviezen voor optimale mondhygiëne

  • Het is aanbevolen om de tanden minimaal 2 keer per dag te poetsen en daarmee de tandplak en voedselresten die zich nog op het tandoppervlak en het tandvlees bevinden, te verwijderen.
  • Het gebruik maken van een anti-tandplak tandpasta met fluoride bij het tandenpoetsen helpt bij de remineralisatie van het glazuur voor sterkere tanden en bij de verwijdering van bacteriën voor een gezonde mond.
  • De ruimten tussen de tanden, die moeilijk bereikbaar zijn met een tandenborstel, zijn een plaats waar tandplak zich gemakkelijk ophoopt. Indien de ruimten voldoende groot zijn, kunnen deze bacteriën doeltreffend worden verwijderd met een stoker of een interdentaal borsteltje.
  • Door de mond na elke poetsbeurt te spoelen met een mondspoelmiddel met anti-plakwerking, kunnen plaatsen worden bereikt die niet bereikbaar zijn met een tandenborstel of stoker en kan het anti-plak-effect worden versterkt.
Share This